Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Απολογισμός Συνεδρίου

Το Συνέδριο Δυτική Μακεδονία Παρελθόν- Παρόν-Προοπτικές που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη κατά το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου 2016, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η πρώτη και δεύτερη μέρα διεξήχθησαν  στην Αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης και η τρίτη μέρα έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Αποκεντρωμένης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.  Στην επιτυχία του συντέλεσαν η άψογη συνεργασία Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής και φυσικά η πολύ αξιόλογη παρουσία των Εισηγητών μας. Η μεγάλη συμμετοχή στο Συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Ο αριθμός των Εισηγητών ήταν 55 και οι Εισηγήσεις 51 όλες πρωτότυπες στο σύνολο τους κατά γενική ομολογία.
Η  πρώτη μέρα αφορούσε στην κατάθεση προτάσεων για εξέλιξη στην τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Δυτικής Μακεδονίας. Οι προτάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί τις εισηγήθηκαν άτομα με ιδιαίτερο έργο στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας. Συνεπώς υπήρξαν προϊόν έντονου προβληματισμού και λεπτομερούς σχεδιασμού.
 Την  πρώτη ημέρα επιπλέον επιχειρήθηκε η ανάδειξη του παρελθόντος της Δυτικής Μακεδονίας από τους προϊστορικούς χρόνους για να συνεχίσει την δεύτερη ημέρα με την  προεπαναστατική περίοδο, την περίοδο της τουρκοκρατίας και να φτάσει μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή. Η καταγραφή των νεότερων χρόνων προβλήθηκε μέσα από ιδιαίτερες όψεις της νεοελληνικής ιστορίας οι οποίες κάλυψαν την περίοδο του εμφυλίου. Η έρευνα τοπικής ιστορίας, μέρος της οποίας καλύφθηκε και την τρίτη ημέρα, από Επιστήμονες που έχουν εξειδικευτεί σε ζητήματα έρευνας και ιστοριογραφίας, θέτει την ιστορική  καταγραφή  ενός τόπου σε άλλη βάση και με διευρυμένη θεματολογία. Δεν  εξετάζει την τοπική ιστορία μεμονωμένα αλλά ενταγμένη στο εθνικό αλλά και παγκόσμιο ιστορικό πλαίσιο. Στην διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζητήθηκαν θέματα τα οποία αφορούσαν στην ανάδειξη του πολιτισμού τόσο μέσα από πολιτιστικούς φορείς όσο και στην κατάθεση προτάσεων για διαπολιτισμικές συνεργασίες και πολιτισμική προβολή.
Η τρίτη μέρα συνεχίστηκε με θέματα που άπτονταν του πολιτισμού  μέσα από ιδιαίτερες εκφάνσεις όπως η αποκωδικοποίηση πολιτιστικών στοιχείων μνημείων και ο επαναπροσδιορισμός της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.
Το Συνέδριο συνέχισε με προτάσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας  οι οποίες αφορούν στο ενεργειακό παρόν αλλά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και ολοκληρώθηκε με την παρουσίασης της πολιτικής προστασίας η οποία προωθείται από την περιφέρεια και έχει επιδείξει σημαντικό έργο.
 Αυτοί υπήρξαν σε γενικές γραμμές οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου. Θεωρώ πως καλύφθηκαν και οι τρεις υποενότητες του  το παρελθόν η ιστορική δηλαδή αναδρομή, το παρόν ότι υφίσταται σήμερα και πρέπει να διασωθεί και φυσικά οι προοπτικές ότι μπορεί να αναβαθμίσει την περιοχή.
Η Δυτική Μακεδονία είναι τόπος με πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν με αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια από την προϊστορία μέχρι της μέρες μας. Έχει φυσικό πλούτο, αποτελεί βασικό ενεργειακό παράγοντα, έχει σπουδαίες προοπτικές  και βάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φυσικά το σύγχρονο ιστορικό-κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και κάθε προσπάθεια ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Ωστόσο με όραμα, σκληρή δουλειά και προγραμματισμό η περιοχή μας θα ξεπεράσει και αυτήν την δυσκολία.
 Η αλήθεια είναι πως οι ιστορικές αναδρομές και οι  προτάσεις άνοιξαν τον δρόμο για περαιτέρω αναλύσεις και είμαι βέβαιη πως σε δυο χρόνια που θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Συνέδριο για την Δυτική Μακεδονία θα υπάρχει ένα νέο υλικό που θα μας καταπλήξει για ακόμη μια φορά.
Σας ευχαριστώ πολύ
Η Πρόεδρος της ΕΕΔΜ «Νικόλαος Κασομούλης»
Δρ Όλγα ΚούρτογλουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου